Waarom AI copywriters niet kan vervangen

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de afgelopen jaren zo’n enorme vlucht genomen dat het bijna niet meer weg te denken is uit de samenleving. Veel sectoren experimenteren al met AI en veel producten – auto’s, thermostaten, smartphones – hebben inmiddels ingebouwde AI-functionaliteiten.

Wat je met AI kunt doen is echt indrukwekkend. Teksten laten schrijven en redigeren, afbeeldingen en video’s genereren, je klantenservice vervangen door een chatbot. De mogelijkheden lijken oneindig. Als Redigeermeneer vind ik daar het mijne van, zeker als het op generatieve AI als ChatGPT aankomt. Waarom kun je volgens mij als ondernemer, maker of student beter niet je copywriting en tekstredactie aan ChatGPT overlaten?

Het geheim van ChatGPT

Het grote ‘geheim’ van ChatGPT is dat het niet redeneert, maar berekent. Het gebruikt statistische modellen om de meest waarschijnlijke volgorde van woorden en zinnen te voorspellen. Een antwoord van ChatGPT is dus niet het ‘juiste’ of het ‘beste’, maar het meest voor de hand liggende antwoord.

“Voer je niets in, dan komt er ook niets uit.”

Stiekem is het meest voor de hand liggende vaak precies wat je wil horen, want het klinkt vertrouwd. Het gevaar is alleen dat het antwoord van ChatGPT niet altijd klopt. Dat zou je bijna vergeten omdat het antwoord er zo snel is en het zo overtuigend klinkt. Toch is foutgevoeligheid niet het sterkste argument tegen ChatGPT als vervanger van menselijke copywriters, tekstredacteuren en vertalers.

ChatGPT berekent en dat betekent…

ChatGPT berekent dus welke woorden uit de ingevoerde data het vaakst samen voorkomen en maakt daarvan een antwoord. De neiging naar teksten die qua inhoud, structuur en woordkeuze op elkaar lijken is dus ingebouwd in het systeem. Daarom zal het nooit met originele vergelijkingen of onverwachte wendingen komen. Een copywriter of tekstredacteur helpt je juist om jouw unieke kijk als ondernemer, maker of student goed op papier te krijgen.

Ook kan ChatGPT zich niet inleven in jou of in je doelgroep. Welke problemen los jij op voor je doelgroep? Wat is jouw toegevoegde waarde voor je klanten? Stel je zulke vragen aan ChatGPT, dan krijg je alleen oppervlakkigheden en clichés. Het maakt je teksten minder effectief en je doelgroep zal niet de gewenste acties ondernemen. Een tekstredacteur of copywriter stelt de juiste vragen en helpt je de aansluiting bij je doelgroep te vinden.

Liever zelf bedacht dan slecht gegenereerd

Als Redigeermeneer gebruik ik AI om te sparren en suggesties te doen en als startpunt van verdere research. Werk je met mij samen, dan ben je verzekerd een transparant schrijf- of redigeerproces met uitleg en onderbouwing van mijn keuzes. Daarbij geef ik suggesties over de lay-out en opmaak van je teksten.

Ten slotte komt ChatGPT niet uit zichzelf met suggesties en ideeën. ChatGPT werkt op basis van vragen die je stelt of opdrachten die je geeft. ChatGPT is dus reactief. Voer je niets in, dan komt er ook niets uit. Vooruitdenken behoort dan ook niet tot de mogelijkheden van AI. Een tekstredacteur of copywriter denkt en groeit daarentegen met je mee, doet suggesties en checkt bronnen.

Wat AI je nooit kan geven

Nu denk je misschien: wacht maar, over een paar jaar kan ChatGPT alles wat jij doet. De technologie zal zich inderdaad steeds verder ontwikkelen. Maar ook dat hangt af van menselijke creativiteit en inzichten. Hoewel AI ook voor mij als copywriter en tekstredacteur veel dingen makkelijker maakt, kan deze technologie nooit menselijke creativiteit vervangen.

Mijn belofte als Redigeermeneer aan jou is dat ik foutloze, toegankelijke en overtuigende teksten aan je oplever. Daarbij zorg ik dat jij als ondernemer, maker of student eigenaarschap over de tekst ervaart. Dat je weet wat er staat, waarom het er staat en waarom het werkt. Want dan heb je pas echt een tekst die voor jou spreekt.

Oscar van Heiningen
Redigeermeneer

Ja, ik heb oren naar originele teksten!