De waarde van storytelling
voor jouw organisatie

De naam zegt het al: storytelling is verhalen vertellen. Met storytelling vertel je klanten, werknemers, sollicitanten en stakeholders wie je bent, wat je doet en wat je uniek maakt. Niet door droge feitjes op te dreunen, maar door een boeiend verhaal te vertellen.

Oscar van Heiningen, Redigeermeneer, is zo’n verhalenverteller. Duizenden makers, ondernemers en studenten vroegen hem al om teksten te schrijven. Vaak op basis van interviews en in verhalende vorm. Maar wat heb je als organisatie aan storytelling? Oscar legt het voor je uit.

Een veelzijdig middel

Storytelling is een veelzijdig middel, vindt Oscar. “Je kunt het gebruiken om iets over je bedrijf te vertellen zonder terug te vallen op clichés, nietszeggende kernwaarden en holle slogans.” Overigens hoef je ‘verhaal’ niet letterlijk op te vatten, denkt Oscar. “Je boodschap hoeft geen begin, middenstuk of eind te hebben. Het belangrijkste is dat je boodschap een gezicht krijgt. Dat maakt het herkenbaar en geloofwaardig.”

Ook hoeft het niet altijd over de organisatie zelf te gaan, vindt Oscar. Integendeel: het kan juist heel waardevol zijn om andere mensen aan het woord te laten. Oscar: “Dan denk je als eerste aan je klanten. Die kunnen op een authentieke manier vertellen hoe zij hun samenwerking met jou hebben ervaren. In plaats van te vertellen dat je met een intake begint om wensen en doelen helder te krijgen, kun je een klant laten vertellen over de inspirerende ideeën die ontstonden tijdens een eerste brainstorm. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding.”

“Een uitgelicht citaat tussendoor
wekt nieuwsgierigheid bij de lezer.”

Een andere optie is om je eigen medewerkers centraal te stellen. Hoe ervaren zij het werken binnen jouw organisatie? Hoe hebben zij zich ontwikkeld sinds ze voor jou zijn gaan werken? Wat was hun bijdrage aan dat grote project? Oscar: “Dat inspireert andere medewerkers en het motiveert sollicitanten om toch maar die sollicitatiebrief te gaan schrijven.”

Een boekje open over storytelling

Waar vind je nou zo’n verhaal? Bijvoorbeeld op je website, in je jaarverslag of op je sociale media. Storytelling neemt verschillende vormen aan: blogs en artikelen, de ‘over ons’-pagina van je organisatie of een profiel van jou, een medewerker of een klant.

Zeker in het digitale tijdperk staat een verhaal ook nooit op zichzelf, merkt Oscar op. Hij raadt dan ook aan om je verhaal waar mogelijk te illustreren met foto’s, video’s en interactieve elementen. Oscar: “Zelf houd ik van uitgelichte citaten. Die springen visueel uit de tekst en wekken nieuwsgierigheid bij de lezer.”

Klik hier voor een voorbeeld

Voor Stichting Nijmeegs Cabaret nam ik de volgende tekst onder handen. Ik koos een vorm die paste bij de stichting – een mop – met een setting, personages en fictieve dialoog:

Nijmegen, 31 maart 2023. Het is een regenachtige avond. Er lopen twee mannen over straat. Ze plakken posters op voor de eerste editie van het Nijmeegs Cabaret Festival.

De twee hebben het over de verschillende cabaretfestivals in Nederland. “Zou Nijmegen niet ook een echt cabaretfestival moeten hebben?” vraagt de ene man aan de andere man. “En zou het niet gaaf zijn als het een keer géén wedstrijdje is?” vraagt de andere man. De twee wisselen ideeën uit totdat alle posters zijn opgeplakt.

De volgende dag deelt de ene man, cabaretier Thom Gerrits, de aftermovie van de eerste editie van het Nijmeegs Cabaret Festival. Er komen veel felicitaties binnen, maar ook veel reacties van mensen die balen dat ze het festival hebben gemist. Later die dag maakt Thom bekend dat het een 1 aprilgrap was.

Het begon dus allemaal als grap. Inmiddels is Stichting Nijmeegs Cabaret een feit. Onder leiding van de andere man, Ruben Broers, organiseert de stichting door heel Nijmegen cabaretvoorstellingen met jonge talentvolle cabaretiers. Zonder competitie. Gewoon voor de grap.

Hoe komt deze verhalenverteller nu aan zijn verhalen? Oscar: “Als het op storytelling aankomt, werk ik aan de hand van interviews. We bepalen samen de beste invalshoek voor het onderwerp en wie ik het beste kan interviewen. Na wat achtergrondinformatie te hebben vergaard, bedenk ik vragen en neem ik het interview af. Vervolgens vormt het interview de basis van de content. In overleg met de opdrachtgever ontstaat het definitieve verhaal.”

De kern van dit verhaal

Met storytelling breng je je boodschap op een herkenbare en toegankelijke manier, bind je klanten en werknemers en spreek je nieuwe mensen aan. Zet het op je site, in je nieuwsbrief of op je sociale media. Jij vertelt, Oscar schrijft.

Oscar van Heiningen
Redigeermeneer

Ja, ik verlang naar verhalen!